/
AIP dieet

Het Auto-Immuun Protocol is een protocol dat zowel dieet als lifestyle factoren beschrijft die impact hebben op onze gezondheid, in het bijzonder toegespitst op mensen met auto-immuunziekten.

Dieet is een belangrijk aspect in het Auto-Immuun Protocol. Voeding heeft veel impact op onze gezondheid in het algemeen en ook op het verloop van auto-immuunziekten. Voeding is niet die magische pil die jouw auto-immuunziekte kan “genezen”. Wél kan de juiste voeding bijdragen aan minder symptomen en dat is vaak al een enorme winst voor mensen met auto-immuunziekten.

Het AIP dieet is een eliminatiedieet

Om te beginnen is het goed om te weten dat het AIP dieet een eliminatie dieet is. Dit houdt in dat je in de beginfase alle “AIP NEE” voeding elimineert, met als doel je lichaam rust te geven van een groot scala aan mogelijke triggers die ontsteking kunnen bevorderen en je immuunsysteem (onnodig) activeren. Die triggers zijn allergenen, voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze bijdragen aan beschadiging van de darmwand en daarmee een probleem vormen voor het immuunsysteem, voeding waarvan we weten dat ze minder voedzaam zijn en dus de plaats innemen van juist heel voedzaam eten en voeding die onze hormonen uit balans kunnen brengen en daarmee bijdragen aan een verstoring van ons immuunsysteem.

Na de eliminatiefase, volgt de herintroductiefase, waarin je stapsgewijs voeding herintroduceert in je dieet. Dit gaat middels een herintroductieprotocol. Eliminatie en herintroductie zijn de gouden standaard, als het gaat om achterhalen op welke voeding jouw lichaam wel/niet goed reageert. Het AIP dieet heeft dus een fase die voor iedereen min of meer gelijk is en resulteert in een persoonlijk dieet, wat jij je als individu het beste bij voelt. Dit heeft te maken met wat we noemen bio-individualiteit: onze lichamen zijn genetisch gezien simpelweg uniek opgebouwd wat verklaart waarom mensen verschillend kunnen reageren op voeding. Tel daarbij op eerdere ervaringen (ziekten, infecties, stress factoren) in ons leven, onze darmgezondheid, in welke mate de andere lifestyle factoren in balans zijn en het is duidelijk dat wat werkt voor de een, hoeft niet per se te werken voor de ander. Voeding waar de een zich goed bij voelt, kan een enorme trigger zijn voor ontsteking bij de ander.

Het AIP dieet kan gezien worden als aangepaste versie van het Paleo dieet

Voor wie niet bekend is met het Paleo gedachtegoed; Het Paleo dieet is een benadering van ons “natuurlijke” dieet. Een dieet wat meer lijkt op het dieet waarvoor “de mens” ontworpen is. Een dieet dat over het algemeen vrij is van bewerkt en geraffineerd voedsel, granen, de meeste bonen en peulvruchten en (niet biologisch) zuivel. Een dieet wat focust op volop groenten, eiwit in de vorm van vlees, vis en ei, noten en zaden en gezonde vetten.  Veel mensen ervaren dat door “Paleo” te eten, zij zich inderdaad veel beter voelen dan op een “standaard westers dieet”.

Het AIP dieet kan gezien worden als een aangepaste versie van het Paleo dieet. Mensen met een auto-immuunziekte hebben een lichaam dat gevoeliger kan reageren op voeding, omdat de kern van hun ziekte is dat zij een overactief immuunsysteem hebben dat eigen weefsel aanvalt en als dat eenmaal gebeurt ook nog eens het corrigerend vermogen ontbreekt om die immuun aanval te stoppen. Daarom is het voor mensen met auto-immuunziekten van (extra) groot belang om zoveel mogelijk voeding te vermijden die ontstekingsbevorderend werkt en het immuunsysteem doen activeren. Dit gebeurt wanneer je systematisch ontstekingsbevorderende voeding consumeert, wanneer je voeding consumeert die bijdragen aan een disbalans in je darmgezondheid en wanneer je voeding consumeert waarvan we weten dat ze onze hormoonhuishouding door de war schoppen. Op al deze aspecten hebben naast voeding, ook lifestyle factoren zoals stress, slaap en beweging invloed.

Op basis van welke afweging is voeding wel of niet toegestaan in het AIP?

Om die beoordeling te maken is gekeken naar welke stoffen bepaalde voeding bevat. De stoffen in voedingsmiddelen kunnen we indelen in twee categorieën: stoffen die onze gezondheid bevorderen (zoals vitaminen en mineralen) en stoffen die onze gezondheid ondermijnen (zoals ontstekingsbevorderende stoffen).

Sommige voeding bevordert duidelijk onze gezondheid, omdat ze bomvol goede voedingsstoffen zitten, en niet tot nauwelijks stoffen die onze gezondheid ondermijnen. Voorbeelden zijn: de meeste groenten, orgaanvlees, vis en zeevruchten.

Ook zijn er voedingsstoffen die duidelijk niet goed voor ons zijn, omdat ze relatief weinig waardevolle voedingsstoffen bevatten (die je beter uit andere voeding kunt krijgen!), maar wel verschillende problematische stoffen bevatten. Voorbeelden zijn: granen die gluten bevatten, pinda’s en de meeste soja producten.

Veel voeding valt tussen deze 2 uiterste categorieën in: voedingsmiddelen die zowel waardevolle nutriënten bevatten, maar ook problematische stoffen waar ons lichaam last van kan hebben. Tomaten zijn hier een voorbeeld van. Tomaten bevatten zowel waardevolle vitaminen, als ook verschillende stoffen die ons immuunsysteem ongewenst kunnen stimuleren.

Het grootste verschil tussen het Auto-Immuun Protocol en andere diëten, is waar de lijn wordt getrokken tussen “JA” en “NEE” voedingsmiddelen. Mensen die overwegend gezond zijn kunnen over het algemeen meer verschillende voedingsmiddelen tolereren. In het Auto-Immuun Protocol zijn, in de eliminatiefase, alleen díe voedingsmiddelen toegestaan die duidelijke winnaars zijn. Daarom wordt in het AIP de nadruk gelegd op de meest voedzame voedingsstoffen die beschikbaar zijn, zoals de meeste groenten, orgaanvlees en vis en zeevruchten. Het AIP elimineert daarentegen voeding die het immuunsysteem stimuleert of de darmenwand beschadigen, die in andere gezonde diëten over het algemeen wel worden gepromoot zoals: nachtschade groenten (paprika, tomaat, aardappel en aubergine), noten, zaden en alcohol.

Vul hiernaast je email adres in en je ontvangt 3 handige PDF's met de complete overzichten van AIP JA eten, AIP NEE eten en het HERINTRODUCTIE overzicht!

Wat eet je wel en niet in het AIP?

Het AIP is per juni 2019 geupdate. Zo is het overzicht van AIP JA en NEE eten vollediger uitgewerkt en hebben een aantal voedingsmiddelen "fase 1 herintroductie" status gekregen. Voor het gemak vind je hieronder een globaal overzicht van de voedingsgroepen waar je juist op focust in de eliminatiefase van het Auto-Immuun Protocol:

Categorie groenten

Bladgroenten
Ui familie
Zeegroenten (zoals zeewier)
Champignons
Knollen, wortelen, pompoenen
Kruisbloemige groenten (zoals broccoli)
Overige groenten (maar geen nachtschade familie)

Categorie eiwitten

Orgaanvlees
Vlees & Gevogelte
Vis
Schelpdieren en andere zeevruchten
Eetbare insecten

Categorie vetten

Olijfolie, kokosolie en avocado olie (idealiter extra vierge, ongeraffineerd, koudgeperst en verantwoord geproduceerd)
Vet wat van nature aan vlees en vis zit (idealiter bio)

Categorie fruit

Alle soorten fruit (met mate)
Vette vruchten (olijven, kokosnoot, avocados)

Categorie dranken

Water
Thee (zwart, groen en wit met mate, kruidenthee is ok)
Kokosmelk
Groene sappen en smoothies
Water of kokosmelk kefir
Kombucha

Verder

Kruiden (waaronder alle verse en gedroogde groene kruiden, knoflook/gember/uipoeder/kurkuma, maar geen kruiden afkomstig van nachtschade familie, zoals paprikapoeder, of bessen, zoals peper);
Gefermenteerde voedingsmiddelen (kombucha, rauwe, ongepasteurizeerde zuurkool en augurken)
Natuurlijke suikers (zoals honing), met mate
Mineralen (keltisch zeezout, himalayazout)

De voeding die je vermijd, zeker in de eliminatiefase, zijn voedingsmiddelen die op een manier bijdragen aan ontsteking in het lichaam. En dat is precies wat je wilt vermijden in een lichaam dat de neiging heeft om een overactief immuunsysteem te hebben en chronisch ontstoken is. De voeding die je in de eliminatiefase vermijdt staan hieronder globaal weergegeven. Een gedetailleerd overzicht vind je in de PDF's. Deze ontvang je direct in je mail, wanneer je je naam en email adres invult!

Alle granen (tarwe, rijst, mais), daarmee ook gluten
Pseudogranen (boekweit, quinoa)
Zuivel
Soja en pinda’s
Noten
Zaden (als ook specerijen van zaden afgeleid, zoals peper)
Peulvruchten
Nachtschade groenten (aardappel, tomaat, aubergine, paprika, goji bessen en kruiden daarvan afgeleid)
Geraffineerde suikers (ongeraffineerde suiker, zoals honing, met mate)
Zoetstoffen
Alcohol en suiker alcohols
Ei (eigeel kan eventueel wel)
Voedsel bewerkt met kunstmatig en chemische toevoegingen
Algen (spirulina en chlorella)

Sommige voedingsstoffen in deze lijst zijn direct ontstekingsbevorderend, anderen indirect, doordat zij goed zijn in het beschadigen van de darmwand en daarmee je immuunsysteem kunnen doen oplaaien, en weer andere dragen bij aan een verstoorde darmflora, wat ook weer direct bijdraagt aan een lichaam dat ontvankelijk is voor ontsteking.
Welke stoffen dat precies zijn en waarom die worden aangeraden in de eliminatiefase te vermijden, is een onderwerp apart en is informatie die ik zeker t.z.t. in het Nederlands beschikbaar zal stellen.

Wil je meer weten over het Auto-Immuun Protocol?

Heb je behoefte aan begeleiding bij het starten met AIP?

AIP Nederland Instagram

En voor veel meer (bijna dagelijkse) inspiratie en informatie volg je AIP Nederland op Instagram
Natuurlijk Gezondheidscentrum
Voorschoterlaan 40,3062 KP, Rotterdam
KvK 73926396
info (@) aipnederland.nl

Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van AIP Nederland nieuws en acties!