/
Sera Yeramian

Het klinkt misschien gek, maar ik ben oprecht dankbaar voor mijn auto-immuunziekte. Het is namelijk door mijn auto-immuunziekte, Reumatoïde Artritis dat ik me ben gaan verdiepen in wat ik zelf, naast medicatie, kon doen om mij beter te voelen. Het is door mijn RA, dat ik nu veel meer begrijp over de impact van voeding en lifestyle op gezondheid en dat ik nu veel betere keuzes kan maken niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn gezin. Het is ook mijn auto-immuunziekte die ertoe heeft geleid dat ik AIP Nederland heb opgericht en inmiddels zoveel mensen heb kunnen inspireren en helpen om ook betere keuzes te maken.  Ik weet zeker, dat als ik geen AI ziekte had, dan had ik niet gestaan waar ik vandaag sta. En ik kan je zeggen, ik ben enorm gelukkig, trots, in balans en vol energie waar ik vandaag sta. Als moeder, vrouw, ondernemer, vriendin, als mijzelf inclusief mijn kracht en imperfecties, inclusief mijn ziekte en mijn kennis om daar zo goed mogelijk mee om te gaan.

Hier is mijn verhaal. Ik deel het graag met je.

Toen ik 16 jaar was werd bij mij Reumatoïde Artritis geconstateerd. Ik kreeg medicijnen en die sloegen goed aan, dus ik kon al snel weer redelijk symptoomvrij door het leven als onbezorgde tiener en daarna als student Bedrijfskunde. Om eerlijk te zijn heb ik nooit echt veel aandacht besteed aan deze ziekte, die ik wel had, maar ook makkelijk kon negeren en eigenlijk door het leven gaan alsof ik het niet had. Ik ben altijd al positief ingesteld geweest, dus mijn idee over mijn ziekte was: iedereen krijgt wat, ik ben blij dat ik iets heb waar goede medicijnen tegen zijn. Hoppakee en weer door. In mijn tiener- en studentenjaren speelde de reuma af en toe weer op, waarna ik van de reumatoloog andere medicijnen kreeg tot we iets vonden wat goed werkte en toen ging ik weer door.

Maar toen werd ik moeder. En opnieuw. Inmiddels getrouwd en moeder van 2 kindjes, met een vrij veeleisende carrière in de consulting, kwam ik op een punt in mijn leven dat ik mijn energie en mijn gezondheid 3x zo hard nodig had. En dat was juist het punt waarop mijn gezondheid naar beneden begon te gaan. Mijn reuma speelde weer op, ik was continu ontzettend moe ik kreeg een hele set aan andere gezondheidsklachten (van darmklachten tot verslechtering van mijn allergie klachten). Verschillende bezoeken aan de huisarts volgden en onderzoekjes waar niks uit kwam. Wel een paar nieuwe medicijnen tegen allergieklachten. En toen, oktober 2018, dacht ik: wacht even, dit kan niet de bedoeling zijn.

Dit is waar mijn zoektocht begon naar een manier waarop ik weer grip kon krijgen op mijn gezondheid, naast medicatie. Mijn eerste stop was een bezoek aan een heel goede orthomoleculair therapeut, Liselore van Ekdom, die mij voor het eerst in 17 jaar ziekenhuisbezoeken inzicht gaf in hoe mijn ogenschijnlijk losstaande klachten met elkaar in verbinding stonden en allemaal tekenen waren van een verstoord immuunsysteem. Zij hielp mij op weg met de eerste aanpassingen in mijn dieet en met haar bekeek ik ook andere aspecten die invloed hadden op mijn klachten zoals bronnen van stress. Ik begon met het vermijden van geraffineerde suiker, gluten en zuivel.

Al vrij snel, binnen 2 weken (!), merkte ik enorme verbetering: mijn darmklachten verdwenen, mijn energiedippen gedurende de dag verdwenen en ik voelde mij de hele dag door energieker, mijn allergiesymptomen verdwenen ineens – ook zonder het allergiemedicijn dat ik voorgeschreven had gekregen. Ik begon me in die tijd verder te verdiepen in gezonde voeding in het geval van reuma. En, door een enorm oerwoud aan (tegenstrijdige) informatie kwam ik uit bij het Auto-Immuun Protocol (Autoimmune Protocol), en alle informatie die Dr. Sarah Ballantyne, PhD, hierover had gepubliceerd op haar website (www.thepaleomom.com). Wow! Een protocol over dieet en lifestyle bij auto-immuunziekten! Er ging een wereld voor mij open! Zoveel uitgebreide, wetenschappelijk onderbouwde informatie toegespitst op auto-immuunziekten! Dingen werden voor mij nog duidelijker en begonnen nog meer op hun plek te vallen. Dit protocol ging wat verder dan mijn eerste dieet & lifestyle aanpassingen. Mijn volgende stap was het volgen van het AIP dieet, wat een eliminatiedieet is. Dit houdt in: je start met het vermijden van allerlei allergenen en voeding die je immuunsysteem kan triggeren en je start met het toevoegen van allerlei heel voedzame voedingsmiddelen die je lichaam helpt herstellen. In die tijd besloot ik ook een paar weken vrij te nemen van werk om, voor het eerst in mijn leven, mijn gezondheid eens echt prioriteit te geven.

Toen ging het rap, ik voelde mij steeds beter en heel bijzonder: ik voelde mijn reuma symptomen afnemen! Bij mijn eerstvolgende bezoek aan de reumatoloog bleken al mijn bloedwaarden normaal, alsof er “niks aan de hand was”. En dat terwijl ik in de 6 weken ervoor geen medicijnen had genomen. Ter vergelijking: voorheen nam ik elke week een injectie en als ik 1 dag te laat was voelde ik mijn symptomen alweer de kop opsteken. Voor mij werd duidelijk hoeveel impact dieet & lifestyle heeft op het verloop van auto-immuunziekten. En in mijn zoektocht naar wat ik zelf kon doen, naast medicatie, om meer grip te krijgen op mijn gezondheid, en in het bijzonder op mijn auto-immuunziekte, ervaarde ik het als enorm gemis dat er amper Nederlandstalige informatie en inspiratie te vinden is.

Het was inmiddels begin 2019 en ik besloot het roer om te gooien: ik ga AIP Nederland oprichten, het platform voor Nederlandstalige informatie, inspiratie en educatie op het gebied van het Auto-Immuun Protocol. Met AIP Nederland wil ik zoveel mogelijk anderen met auto-immuunziekten bereiken en hen informeren over het Auto-Immuun Protocol en hoe het mij heeft geholpen weer grip te krijgen op mijn gezondheid en de symptomen van mijn auto-immuunziekte heeft doen verminderen. Ik zou het geweldig vinden als het Auto-Immuun Protocol en de kennis over het effect van dieet & lifestyle bij auto-immuunziekten, doordringt tot de reguliere gezondheidszorg en op den duur onderdeel wordt van de behandeling van auto-immuunziekten. Met dit doel in mijn visier, ben ik mij ook gaan omscholen en heb ik inmiddels mijn diploma in Medische Basiskennis behaald.

Auto-immuunziekten zijn chronisch. Als jouw lichaam door een foutje in je immuunsysteem eenmaal in staat is je eigen weefsel aan te vallen, kan je lichaam dat niet “ontleren”. Het AIP is niet die magische pil die jouw auto-immuunziekte kan terugdraaien of kan genezen. Het is wel het allerbeste wat ik tot nu toe ben tegengekomen, wat mij in staat heeft gesteld mijn symptomen veel meer onder controle te krijgen, meer te begrijpen over mijn ziekte en waar mijn lichaam wel en niet blij van wordt. Het heeft mij geleerd hoeveel effect dieet en lifestyle heeft en dat er naast medicatie wel degelijk dingen zijn die je zelf kan doen om jouw gezondheidssituatie te verbeteren. Ik gebruik nog steeds medicijnen, maar minder dan eerst. Het AIP heeft dan ook niet als doel om te fungeren als vervanging van jouw medicatie of als vervanging van medische begeleiding. Zie het Auto-Immuun Protocol als bron van kennis, die jouw in staat stelt betere keuzes te maken ten aanzien van dieet & lifestyle, waarmee je je lichaam zoveel mogelijk helpt om optimaal te functioneren, door te werken aan het zo goed mogelijk voeden van je lichaam, een zich beter regulerend immuunsysteem, gezonde darmen (=immuunsysteem) en hormoonregulatie.

Alles wat ik doe met AIP Nederland, doe ik omdat ik het zelf fijn had gevonden als het er was toen ik begon met mijn zoektocht naar gezondheid: Nederlandstalige informatie en inspiratie. Een Nederlandstalige AIP community, omdat ik zelf zoveel heb gehad aan de (internationale) AIP community op instagram. Ik hoop dat ik hiermee van toegevoegde waarde kan zijn in jouw healthjourney, zodat ook jij kan ervaren wat het AIP voor jou kan betekenen.

Ik werd door Sander Wielemaker geinterviewd over het AIP, hoe het mijn leven heeft beinvloed, over het herintroduceren van voeding en over hoe ik lifestyle factoren aandacht geef. Bekijk het interview hier.

Ok, wat nu?

Aangezien je mijn verhaal nog steeds aan het lezen bent, heeft mijn verhaal om wat voor reden dan ook je interesse gewekt. Misschien heb je zelf een (van de ruim 100) auto-immuunziekte(s)? Of komen auto-immuunziekten voor in jouw familie waardoor je hier extra alert op bent? Misschien herken je je eigen zoektocht in mijn verhaal? Misschien heb je zelf gezondheidsklachten waar je al een tijd geen antwoord op vindt, zoals de overkoepelende diagnose voor vage darmklachten “prikkelbare darm syndroom”, of de wens om een gezond gewicht te krijgen wat telkens faalt?

In al deze gevallen kan ik je aanraden je eens te verdiepen in het Auto-Immuun Protocol. Het is namelijk ontwikkeld speciaal voor mensen met auto-immuunziekten, maar in feite is het een gezond, clean, voedzaam dieet en lifestyle adviezen waar zoveel mensen profijt van kunnen hebben.

Als je meer wilt lezen over het AIP, klik dan hier

Als je meer wilt lezen over wat je wel/niet eet in het AIP, lees dan deze blog

Wil je handige printbare lijsten ontvangen met AIP JA en AIP NEE eten, als ook een handig herintroductie overzicht, en op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van AIP Nederland, vul dan hier je email adres in en je ontvangt de PDF’s direct.

Wil je met het AIP starten en heb je behoefte aan begeleiding? Ik heb een praktijk in het Natuurlijk Gezondheidscentrum Rotterdam waar ik mensen begeleid in het Auto-Immuun Protocol.

AIP Nederland Instagram

En voor veel meer (bijna dagelijkse) inspiratie en informatie volg je AIP Nederland op Instagram

AIP Nederland is het eerste platform voor dieet en lifestyle bij auto-immuunziekten. Sinds de start, ben ik reeds door verschillende partijen geïnterviewd en gevraagd te komen spreken. Dat doe ik natuurlijk met alle plezier, want mensen informeren en inspireren dat is een van de belangrijkste drijfveren waarom ik met AIP Nederland ben begonnen. Voor pers, media en sprekersaanvragen neem gerust contact met mij op.

Wist je dat AIP Nederland samen met SUE (bekend van het “zoet zonder suiker” concept) een heerlijke AIP-proof bite heb ontwikkeld en gelanceerd? Lees erover – en ook waar je hem kunt halen – in deze blogpost

Ik wens je veel gezondheid toe.

Liefs,

Sera Yeramian MSc.

Natuurlijk Gezondheidscentrum
Voorschoterlaan 40,3062 KP, Rotterdam
KvK 73926396
info (@) aipnederland.nl

Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van AIP Nederland nieuws en acties!